25mm f1.4 CCTV Lens, Cmount en macro ring lens review

25mmheader

small_25mmlensSinds een jaartje of twee zijn de systeemcamera’s hélemaal in. Dit zijn soort combinaties tussen een spiegelreflex waar je lenzen van kan verwisselen, en digitale compactcamera’s welke, zoals de naam al suggereert,  een stuk compacter zijn. Nadeel was altijd dat je dus geen lenzen kan verwisselen waardoor je vast zit aan de standaard lens die er op zit.

Canon kwam ook met een systeemcamera uit, de Canon EOS M. Momenteel zijn daar twee Canon lenzen voor; de EF-M 18-55 en de EF-M 22mm F2 pancake (pannekoek) lens.

Echter, een stelletje slimmerikken kwamen op het idee om beveiligingcamera-lenzen op de EOS-M te zetten. Door middel van een speciale tussenring passen deze goedkope maar leuke lenzen zó op de EOS-M. En het resultaat? Creatief, origineel, apart en redelijk onbruikbaar voor écht gebruik. Maar het fun-gehalte is onwijs leuk bij deze lenzen. Stfoto bestelde voor slechts €16 euro (inc. verzendkosten!) een converterring met 25mm F1.4 CCTV lens en speelde hier een dagje mee.

Eerste indruk

De lens kwam binnen, en oogt best degelijk. Hij is van zilver metaal en het diafragma opent en sluit soepel. Ook past hij heel netjes op de tussen-ring, welke op zijn beurt weer perfect aansluit op de EOS-M. Persoonlijk vind ik het er kicke uit zien, een beetje zoals ouderwetse camera’s, maar dan met een digitale achtergrond.

Het kijken door de lens is heel apart. Het focussen is meer een soort gok, heel dichtbij komt hij standaard niet. Ook is de waas rondom erg sterk, en is het uiteinde van de lens duidelijk te zien op de foto’s. Een beetje croppen in photoshop is dus op zijn plaats.

De camera belicht bij manual exposure de foto’s nét te veel. Stel de camera te donker in en je foto’s zijn prima belicht.

_MG_4761

Macroringen

Bij de lens zitten ook twee macro-ringen welke je op elkaar kan draaien (of je gebruikt er één). Dit maakt het setje echt bijzonder compleet. Met beide ringen zijn echt hele gave macrofoto’s te maken waar de scherpte me enorm meevalt. Zeker voor een lens van deze prijs. Gebruik je één macrolens, dan is de camera perfect voor bloemen en andere objecten van ongeveer 5 bij 5 cm. Beide ringen zijn top als je dingen van 1 bij 1 cm fotografeert. Heel leuk, hier ga ik nog veel plezier van hebben!

IMG_3238

Buitengebruik

Wil je een beetje retro/hipsterfoto’s maken in het park of op feestjes, dan is dit een leuke lens. Buiten doet hij het bij genoeg licht heel goed. En ook met een hogere iso is het ‘s avonds prima foto’s maken. Zorg wel dat je even oefent zodat je hem zelf snel kan scherpstellen. De foto’s hebben extreem veel vignetting en zelfs een mooie strakke cirkel wanneer je het diafragma helemaal dicht draait. Ook hier weer: croppen tot je 70% van je foto over houdt.

Kortom

Heb je een EOS-M dan is dit een onwijs leuke uitbreiding. Ik heb hier nu al meer plezier van gehad dan ik mijn lensbaby gebruikt heb, en ze staan qua fun-wathebje’raan-gehalte op dezelfde plek. Qua prijs is het niet te vergelijken. Het zal voor mij geen standaard vakantielens worden, maar als de EOS-M ergens naartoe gaat, dan gaat deze wel mee. Zie hieronder de foto’s. Allemaal iets bewerkt en gecropped, op ééntje na.

IMG_3244

IMG_3252

IMG_3264

 

IMG_3268

IMG_3273

IMG_3277

IMG_3281

vgzkantoor_arnhem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *ABOUT ME

steve-o-ii

I'm a blogger who likes to travel, take photos, write stories about my adventures, do bicycle trips, model and print 3D, create websites, create video's, play airsoft, watch Formula 1 and much more.

Got any questions? Then simply contact me.

Single shots
Wink deer Scotland Highland Wildlife Park
Low grass Scottish forest
Tree branches with moss in Scotland
Sun through trees in forest Scotland
Ruthven barracks abandoned Scottish castle ruins
Scotland classic highlands and mountains view
Suspension bridge in Scotland
Princes Street Edinburgh Scotland
Medieval bridge in Scotland
Silverstone Formula 1 circuit England aerial shot
Old waterworks in Austrian forest
Burghausen Castle Germany seen from Austria
Meadow and countryside road Germany
Huelva mine Rio Tinto various buildings Spain
Mountain top Reales de Sierra Bermeja, Estepona Spain
Gibraltar mountain with Europe,Africa, Morocco and Spain in one photo
Moroccan mountains seen from Spain Gibraltar
Sail yaght near Gibraltar with Moroccan mountains in the background
Conil de la Frontera foggy misty morning city walk, Spain
Rio Tinto collapsed old bridge red river Spain
Rio Tinto red mineral chemical water Spain Huelva mines
Huelva mina train tracks, rio tinto Spain
Mars ehh Huelva Rio Tinto mines red landscape
Abandoned mines, train depot control room, Rio Tinto, Huelva Spain
Abandoned mines, train depot hangar Rio Tinto, Huelva Spain
Abandoned mine wagons and train depot, Rio Tinto, Huelva Spain
Abandoned old Spanish Rio Tinto mining lift tower
Portugal most western point Cabo Da Roca/cape Roca
Olhao graffiti painted abandoned church urbex
Spanish ultra thin wild spider