Review: Tamron 45mm F/1.8 Di VC USD

 

tamron-45mm-1-8-di-vc-usdEen week lang mocht ik de Tamron 45mm 1.8 eens flink uitproberen. 45mm prime lenzen zie je niet veel, maar de lens is op meerdere vlakken heel uniek. Zo schiet hij macrofoto’s én heeft hij optische stabilisatie. En dat voor een 1.8 lichtsterke lens!

De lens heb ik een week lang getest op de Canon 5DSr. Deze camera schiet op 51mp en dankzij het low-pass cancelation filter wordt élk detail vastgelegd. Mijn review is geen laboratoriumtest, maar écht een gebruikersreview.

Eerste indruk

Nette doos, direct wat boekjes, lens daaronder stevig en secuur verpakt. Ook de zonnekap is veilig ingepakt. Lens eruit, voelt heel degelijk aan. Mooie afwerking ook. Focus gaat super smooth. Afwerking van het materiaal en de belettering zijn super strak. Zonnekap draait secuur op de lens en geeft een bevestigende klik. Ook de knopjes op de lens werken perfect. Wanneer je de autofocus of stabilisatie aan of uit zet geeft dit ook weer een fijne klik. Hoewel het super eenvoudig is om deze knopjes te verschuiven heb ik niet het idee dat dit per ongeluk zal gaan. Met andere lenzen heb ik weleens dat in mijn fototas de AF uitgezet wordt. Heel frustrerend als je na een aantal goede foto’s erachter komt dat de focus op handmatig stond. Dat zal met deze lens niet gebeuren.

45mm v.s. 50mm

Veel fotografen gebruiken de 50 1.8 voor portretfotografie. Deze lenzen zijn over het algemeen snel, scherp en creëren een mooi bokeh. Tamron’s 45mm wijkt daar dus iets van af en tijdens het fotograferen is dat merkbaar. Al is het slechts 5mm verschil, je hebt nét even wat meer beeld. Nét wat meer om later mee te spelen en net wat meer overzicht. Persoonlijk vond ik dit erg fijn zowel bij portret evenals landschap.

Prestaties – Scherpte

Er staan op het internet al een aantal reviews die heel gedetailleerd ingaan op de prestaties van deze lens, dus ik hou me vooral bij mijn bevindingen als een gebruiker.

De scherpte is meer dan goed te noemen van deze lens. Dat mag je van een prime uit dit segment ook wel verwachten. Ook in de randjes van de foto is alles in focus goed scherp. En dat getest op 51MP!

Prestaties – Chromatic Abberation

Wanneer je naar lenzen kijkt met een diafragma kleiner dan 3.0 dan kun je wel aardig wat chromatic abberation verwachten. De Tamron 45mm 1.8 is daar geen uitzondering op, maar er is prima mee te werken. Ga je naar wat hogere diafragmawaarden heb je er al snel geen last meer van. En schiet je wel vol open op 1.8 dan is de chromatic abberation goed weg te werken in bijvoorbeeld Lightroom, DxO of Photoshop.

4S5A9367

Hier is de chromatic abberation weggewerkt in Photoshop. Als we 100% vergroten zien we het zó voor en na:

Maar gaan we bijvoorbeeld naar F/9 dan is zonder bewerking er amper chromatic abberation zichtbaar.

Bokeh

Een van de hoofdredenen om voor een 1.8 lens te gaan is uiteraard de bokeh. Ofwel, de onscherpte van hetgeen out of focus is. Deze is echt super zacht bij deze Tamron lens. Zowel op macro als bij portret wordt de achtergrond heel fijn wazig.


Macro

Ook vrij uniek aan deze lens is de mogelijkheid om héél dichtbij te fotograferen. En dat biedt onwijs veel leuke mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan prachtige details tijdens een bruiloft, of shots van bloemen en de natuur. De macro-modus is snel en accuraat. Zonder enige frustratie kon ik zonder door de zoeker te kijken toch een aantal bloempjes er goed op krijgen. Wanneer je van zó dichtbij fotografeert en je nog digitaal kan uitvergroten kun je heel veel detail verwachten.Foto’s bij weinig licht

Met het diafragma van 1.8 kun je bij weinig licht nog prima foto’s maken. Zelfs vanuit de hand en zonder flitser was dit eigenlijk geen enkel probleem. Ook is fotograferen met een sluitertijd van 1/30e uit het losse handje prima te doen, zonder bewegings-onscherpte te krijgen. Wil je portretten schieten bij feestjes, ’s avonds? Dan is dit absoluut een ideale lens. Zéker in combinatie met de stabilisatie.

Optische beeldstabilisatie, VC (Vibration Compensation)

De Tamron 45mm 1.8 is de enige 45mm prime lens met beeldstabilisatie. Normaliter heb je dit vooral nodig in zoom-lenzen. Hoe verder je inzoomed, des te meer je ook bewegingsonscherpte vergroot. Daarnaast zijn dit vaak donkerdere lenzen.

Om een ontzettend lichtsterk objectief als deze tóch beeldstabilisatie te geven maakt deze lens naast uniek ook alleen maar nóg geschikter voor het donker.

De stabilisatie zelf hoor je nauwelijks. Dit is bij andere merken wel anders. Soms twijfelde ik zelfs of hij aan stond, maar als je dan goed luisterd dan is hij druk aan het werk.

Door de lens zie je niet veel van de stabilisatie, maar dat is niet gek. Op 45mm zijn ook je bewegingen behoorlijk “uitgezoomed” en dus niet snel merkbaar. Wanneer je stabilisatie op 200mm probeert zie je het effect pas een beetje.

Echter, bekijk je na een dag schieten je foto’s dan zie je wel degelijk veel verschil. Een aantal foto’s die ik normaal nooit uit het losse handje had kunnen schieten waren ineens prima scherp.

Deze foto is gemaakt met een sluitertijd van 1/6e, zonder statief. F/10 en ISO van 400.

Dezelfde foto heb ik tweemaal gemaakt, maar dan mét en zonder stabilisatie aan. De foto zegt genoeg.

Ik ben toch echt wel heel positief verrast hoe goed de stabilisatie werkt. Het lukte me zelfs met een sluitertijd van 1/3e om hele scherpe foto’s te krijgen.

Mijn ervaringen

In het weekje dat ik de lens gehad heb, ben ik hem vooral gaan gebruiken. Ik heb de lens meegenomen naar een airsoft-evenement waar ik na het evenement zelf een aantal deelnemers mee het bos in heb genomen. Hier heb ik een aantal portretfoto’s geschoten welke ik in een jare 50 style wou krijgen. De lens werkte hier top mee, ondanks dat het steeds donkerder werd. Vooral in het bos was er al snel nog maar amper licht.

Ook op kantoor heb ik de lens getest. Samen met een collega zijn we naar buiten gegaan om een aantal portretfoto’s te maken. De zon stond er vol op, en er was overal reflectie. Toch werkte de zonnekap prima mee en zijn de foto’s scherp en helder geworden. Het viel me al snel op dat de foto’s zonder bewerking een professionele look gaven. 45mm is ook breed genoeg om iemand er van niet al te ver volledig op te krijgen.

Als laatste heb ik een fietstocht van zo’n 30km gemaakt. Omdat de lens niet al te groot was kon ik hem met camera en al gewoon in een klein fietstasje doen. Zo is hij constant bij de hand. Dus ook voor fietsers absoluut een aanrader. Tijdens dit tochtje was het vrij donker, bewolkt, regenachtig en ontzettend koud. Ondanks het trillen van mijn handen (zowel van de kou evenals het zware fietsen met fixe klimmetjes) waren alle foto’s scherp. Vooral de stabilisatie heeft hier ontzettend aan bijgedragen.

Conclusie

De Tamron 45mm F/1.8 Di VC USD is een bijzondere lens. 45mm geeft een fijne beeldhoek, de lens heeft een prachtige bokeh, is scherp, heeft een top-stabilisatie, is voor macro te gebruiken én is gunstig geprijsd. Zeker als je bedenkt dat soortgelijke lenzen geen stabilisatie hebben. De chromatic abberation is goed merkbaar, maar absoluut naderhand prima te corrigeren.

Pro’s

Cons

  • 45mm geeft fijn beeld
  • F/1.8 lichtsterk
  • Prachtige bokeh
  • Stabilisatie
  • Macromodus
  • Heel scherp, zelfs op 51 megapixel
  • Gunstige prijs
  • Chromatic Abberation in eerste instantie zichtbaar aanwezig

 

Dankzij de lichtsterkte en stabilisatie is het lastig een shot niet scherp te krijgen. Daarnaast zien de foto’s er zelfs op het schermpje van je camera prachtig en professioneel uit. Je ziet direct het verschil met normale digitale camera’s. Dit is echt een lens die het plezier in fotografie benadrukt. Tijdens het schieten met deze lens werd ik dan ook helemaal blij toen ik steeds de resultaten op mijn schermpje zag.

Kortom, een kwalitatief goede lens, die goed presteert zelfs onder lastige omstandigheden. Heb je nog geen portretlens of standaard reislens? Kijk dan niet verder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *ABOUT ME

steve-o-ii

I'm a blogger who likes to travel, take photos, write stories about my adventures, do bicycle trips, model and print 3D, create websites, create video's, play airsoft, watch Formula 1 and much more.

Got any questions? Then simply contact me.

Single shots
Wink deer Scotland Highland Wildlife Park
Low grass Scottish forest
Tree branches with moss in Scotland
Sun through trees in forest Scotland
Ruthven barracks abandoned Scottish castle ruins
Scotland classic highlands and mountains view
Suspension bridge in Scotland
Princes Street Edinburgh Scotland
Medieval bridge in Scotland
Silverstone Formula 1 circuit England aerial shot
Old waterworks in Austrian forest
Burghausen Castle Germany seen from Austria
Meadow and countryside road Germany
Huelva mine Rio Tinto various buildings Spain
Mountain top Reales de Sierra Bermeja, Estepona Spain
Gibraltar mountain with Europe,Africa, Morocco and Spain in one photo
Moroccan mountains seen from Spain Gibraltar
Sail yaght near Gibraltar with Moroccan mountains in the background
Conil de la Frontera foggy misty morning city walk, Spain
Rio Tinto collapsed old bridge red river Spain
Rio Tinto red mineral chemical water Spain Huelva mines
Huelva mina train tracks, rio tinto Spain
Mars ehh Huelva Rio Tinto mines red landscape
Abandoned mines, train depot control room, Rio Tinto, Huelva Spain
Abandoned mines, train depot hangar Rio Tinto, Huelva Spain
Abandoned mine wagons and train depot, Rio Tinto, Huelva Spain
Abandoned old Spanish Rio Tinto mining lift tower
Portugal most western point Cabo Da Roca/cape Roca
Olhao graffiti painted abandoned church urbex
Spanish ultra thin wild spider