Saal Digital Acrylglas review [Dutch]

Vorig jaar heb ik voor Saal Digital een review gedaan van één van hun producten; een fotoboek. Ik was ontzettend onder de indruk van de kwaliteit van dit boek en dat smaakte dus naar meer.

4S5A0474

Je kunt er natuurlijk voor kiezen een foto gewoon op fotopapier af te drukken. Lijst er omheen, en klaar. Ook is het al jaren populair om je foto op “schilderscanvas” te laten afdrukken voor een mooi chique effect. Een iets nieuwere techniek is het afdrukken achter acrylglas. De foto komt direct achter een doorzichtige acrylglasplaat wat zorgt voor perfecte kleuren, een prachtige diepte en een strakke reflectie. Na mijn tripje in Parijs had ik eindelijk een foto die ik écht perfect aan de muur wou hebben, mijn Eiffeltoren foto. Een goed moment om Saal Digital eens goed aan de tand te voelen. Er zijn veel aanbieders van acrylglas prints, maar het is zeker niet de goedkoopste manier van afdrukken. Vanwege m’n eerdere positieve ervaring met Saal Digital koos ik dus voor hun.

De foto aanleveren

Net zoals bij het boek kun je gewoon in Lightroom/Photoshop je foto klaarmaken voor afdrukken. Vervolgens kies je in hun software voor de Wanddecoratie waar je Acrylglas kunt kiezen. Alles wijst zichzelf, en bestellen is in een handomdraai gedaan. In mijn geval had ik een vrij donkere foto. Op de site van Saal Digital kan je ICC Profielen downloaden. Zo kun je met een gecalibreerd scherm heel nauwkeurig zien hoe de print gaat worden. In mijn geval heb ik de foto net wat lichter gemaakt dan dat ik hem had, zo kwam hij perfect naar voren. Als je hierover twijfelt, zoals ik in het begin had, neem dan vooral contact op met Saal Digital. Ze hebben me hier prima bij geholpen waardoor ik uiteindelijk zelfs bij mijn donkere foto een hele strakke afdruk heb gekregen.

Eerste indruk

Na de bestelling kreeg ik al snel een update dat de foto in productie is, gaaf! Ik was natuurlijk razend benieuwd en het kon allemaal niet snel genoeg gaan. De foto kwam zelfs eerder binnen dan de geschatte levertijd! Eenmaal thuis van werk stond daar het prachtige pakket. De foto was met heel veel zorg verpakt. Het glas zelf was bedekt met een laag plasticfolie. Wanneer je die er af haalt zie je nog geen één vingerafdruk of stofje. Verder zat er nog een foam omheen en meerdere lagen karton. Kortom: die gaat ook bij heftige omgang van een koerier géén schade oplopen. Top.

Na alles uitgepakt te hebben had ik dan eindelijk mijn print voor me: wauw. Echt ge-wel-dig! Deze shot is een van mijn mooiste foto’s die ik tot nu toe gemaakt heb, en hij knalt er direct nog sterker uit dan ik had kunnen dromen.

4S5A0475

Reflectie

Opvallend aan een acrylglasfoto is natuurlijk de reflectie. Dit is écht een effect waar je bewust voor kiest. In mijn geval heb ik mijn afdruk naast een raam hangen, dat geeft een hele mooie lichtval over de foto heen. Sta ik echter vóór de foto of kom ik van de andere kant dan zie ik hier niets van. De foto geeft zo een bijna futuristische feel terwijl ik de foto ook perfect kan bekijken als ik er recht voor sta. Persoonlijk vind ik dit onwijs gaaf en ben ik enorm te spreken over dit effect. Wanneer je bijvoorbeeld ‘s avonds een goud-kleurige lucht hebt mengt dit prachtig met je foto. Zeker met zwart wit krijg je ineens veel omgevingskleur in je foto. Zo blijft je foto altijd onwijs gaaf, maar past het zich goed aan bij de sfeer op dat moment.

4S5A0483

Kleur en contrast

Wat ik bij andere acrylprints duidelijk heb gemerkt, is dat de kleuren veel intenser zijn dan bij papier- of canvasprints. Je kunt het vergelijken met iets onder water plaatsen. In mijn geval kan ik het qua kleur niet echt testen uiteraard, maar het  contrast komt prachtig naar voren. Wat zwart is, is ook écht heel diep zwart. Ik heb geen wit-waarden maar hen gezorgd dat “heel licht grijs” het meest lichte is. Ook dit komt prachtig naar  voren in de afdruk. In Photoshop zag ik al dat er heel veel subtiele verschillen zitten in mijn foto qua grijswaarden, en ook in de print komen die heel netjes naar voren.

z4S5A0490

Scherpte en detail

Wanneer je met een lens van bijna 1700 euro en een 51 megapixel camera werkt dan wil je natuurlijk een afdruk die dat ook écht laat zien. Zelfs als ik met me neus op de plaat zit lukt het me niet om pixels te bekennen. De foto is even scherp als dat ik deze op mijn 4K scherm zie. Sterker nog, nog scherper. Als ik écht mijn best doe kan ik op mijn scherm nog wel een pixel vinden, maar bij deze print lukt dat me niet. Best netjes, bij een foto die op iso 1600 en 1/20e sluitertijd gemaakt is.

4S5A0487

4S5A0493Ophanging

Wanneer je een acrylglas print besteld bij Saal Digital kun je kiezen voor verschillende ophangsystemen. Ik heb zelf gekozen voor de standaard ophanging. Ze adviseren deze te gebruiken tot maximaal 40X60cm. Echter, op deze 50X75 print werkt het ook prima. Ze leveren voor de standaard ophanging twee metalen plakkers welke vervolgens prima blijven zitten achter een schroef of spijker in de muur. Ook komen er twee rubberen nopjes met plakkant zodat de foto in zijn geheel net even van de muur af komt.

Wil je een iets professionelere ophanging kun je kiezen voor een aluminium profiel aan de achterkant. Om de foto iets permanenter op te hangen (bijvoorbeeld voor buiten) kun je ook kiezen voor afstandhouders. Je kunt de foto dan echt vast maken aan de muur. Nadeel is alleen wel dat je aan de voorkant vier metalen stippen hebt.

Conclusie

Voor de allermooiste foto’s is acrylglas naar mijn mening dé manier om je foto af te drukken. Saal Digital maakt het bestellen hiervan eenvoudig en snel. Het product zelf is echt van topkwaliteit en nog betaalbaar ook. Ik heb zo snel geen concurrent kunnen vinden die goedkoper is, iets wat ik bij zo iets gaafs niet eens zó belangrijk vind. Je wilt vooral kwaliteit.

De foto is super strak met geweldige kleuren, diepten en contrasten. Maak voor het bestellen je foto íets lichter dan je in eerste instantie had, en je krijgt een print waar je nog vele uren naar gaat staren met een glimlach.

Saal Digital, wederom bedankt, ik ben al weer bezig met een volgende bestelling!

Tip: Ze hebben ook regelmatig kortings-acties. Check dus ook hun Facebookpagina.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *ABOUT ME

steve-o-ii

I'm a blogger who likes to travel, take photos, write stories about my adventures, do bicycle trips, model and print 3D, create websites, create video's, play airsoft, watch Formula 1 and much more.

Got any questions? Then simply contact me.

Single shots
Wink deer Scotland Highland Wildlife Park
Low grass Scottish forest
Tree branches with moss in Scotland
Sun through trees in forest Scotland
Ruthven barracks abandoned Scottish castle ruins
Scotland classic highlands and mountains view
Suspension bridge in Scotland
Princes Street Edinburgh Scotland
Medieval bridge in Scotland
Silverstone Formula 1 circuit England aerial shot
Old waterworks in Austrian forest
Burghausen Castle Germany seen from Austria
Meadow and countryside road Germany
Huelva mine Rio Tinto various buildings Spain
Mountain top Reales de Sierra Bermeja, Estepona Spain
Gibraltar mountain with Europe,Africa, Morocco and Spain in one photo
Moroccan mountains seen from Spain Gibraltar
Sail yaght near Gibraltar with Moroccan mountains in the background
Conil de la Frontera foggy misty morning city walk, Spain
Rio Tinto collapsed old bridge red river Spain
Rio Tinto red mineral chemical water Spain Huelva mines
Huelva mina train tracks, rio tinto Spain
Mars ehh Huelva Rio Tinto mines red landscape
Abandoned mines, train depot control room, Rio Tinto, Huelva Spain
Abandoned mines, train depot hangar Rio Tinto, Huelva Spain
Abandoned mine wagons and train depot, Rio Tinto, Huelva Spain
Abandoned old Spanish Rio Tinto mining lift tower
Portugal most western point Cabo Da Roca/cape Roca
Olhao graffiti painted abandoned church urbex
Spanish ultra thin wild spider